Η ΕΔΟΝ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από το ηρωικό «ΌΧΙ» που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός, στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, ως απάντηση στο τελεσίγραφο που έδωσε ο Μουσολίνι στον Ιωάννη Μεταξά για ελεύθερη πρόσβαση των ιταλικών στρατευμάτων. Η 28η Οκτωβρίου 1940, ήταν η αρχή της σύγκρουσης με το φασισμό, που συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την Εθνική Αντίσταση των χρόνων 1941-44 ενάντια στην τριπλή κατοχή.

Ως ΕΔΟΝ, αποτίνουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό που αντιστάθηκε στο φασισμό-ναζισμό, με την ηρωική αντίσταση του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που απελευθέρωσαν την Ελλάδα από την φασιστική κατοχή. Αντλούμε διδάγματα από τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων και συ-νεχίζουμε την δική μας αντίσταση στον ιμπεριαλισμό και τα όργανα του, στις σημερινές συνθή-κες.

Απορρίπτουμε την παραχάραξη της ιστορίας της Ευρώπης, από την άρχουσα τάξη, και την  οργανωμένη προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό. Στα κυπριακά και ελληνικά σχολεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας μαθαίνουν πως το όχι στους ομοϊδεάτες του, Χίτλερ και Μουσολίνι, το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς. Κάτι το οποίο αποτελεί ύβρη για την ίδια την ιστορική αλήθεια, αφού μεταξύ άλλων, την ίδια ώρα που χιλιάδες κομμουνιστές ήταν στα κελιά και ζητούσαν να πολεμήσουν, το καθεστώς Μεταξά δεν τους απελευθέρωνε.

Σήμερα που ο φασισμός σε Κύπρο και Ευρώπη ξανασηκώνει κεφάλι τα μηνύματα του έπους του 40 είναι πιο επίκαιρα από κάθε άλλη φορά. Η φετινή επέτειος τιμάται λίγες μέρες μετά την ιστορική απόφαση για καταδίκη, των ομοϊδεατών του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Μεταξά, της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματική οργάνωση. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι το τέλος αλλά ένας σταθμός στον αγώνα για να μην ξαναδεί κανένας λαός του κόσμου το τέρας που γεννά ολοκαυτώματα, κρεματόρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης και χούντες.

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει για ακόμη μια χρονιά τον τόπο και τον λαό της Κύπρου διαιρεμένο σε συνθήκες κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα. Σήμερα που βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, σήμερα που επικρατεί απογοήτευση για το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, καλούμε τους νέους και τις νέες να συστρατευτούν μαζί μας στον αγώνα για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή, για την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους αλλά και του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς και οι ΑΚΕΛιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος και πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Απευθύνουμε επίσης θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό που συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.


Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ


27/10/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.