Δηλώσεις Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Σεβήρου Κούλα, στη διάσκεψη τύπου με θέμα «Οι Γενικές Κατευθύνσεις του Προγραμματισμού Δράσης 2020-21 μετά από τη Σύνοδο του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ»

 

Στις 14 Οκτωβρίου 2020 συνήλθε η 9η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, με θέμα: «Προγραμματισμός Δράσης για τη χρονιά 2020-2021». Μετά από συζήτηση για τους πολιτικούς και οργανωτικούς στόχους της Οργάνωσης για τη φετινή χρονιά, η Σύνοδος του Κ.Σ της ΕΔΟΝ κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

 

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο ιμπεριαλισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στο όνομα δήθεν της πάταξης της τρομοκρατίας, η κυριαρχία, η ασυδοσία και η επιθετικότητα των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους – με την ανοχή και την ατιμωρησία της διεθνούς κοινότητας - η ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων λόγω της κρίσης και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θέτουν ακόμη πιο επιτακτικά μπροστά μας την ανάγκη να επιτείνουμε την αντιιμπεριαλιστική μας πάλη και αλληλεγγύη.

 

Η Ε.Ε πρωτοστατεί στην περαιτέρω θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, την ίδια στιγμή που εν μέσω αντιθέσεων και συμμαχιών, ηγετικά κράτη της Ε.Ε διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας. Τα βάρη της κρίσης επιβάλλονται στους ώμους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα μνημόνια που επιβάλλει η Ε.Ε μαζί με το ΔΝΤ σε κράτη-μέλη, ενώ συνεχίζεται η κατατρομοκράτηση των λαών και μέσα από την ανοχή και τη στήριξη ακροδεξιών και νεοφασιστικών δυνάμεων.

 

Ο εξοπλισμός εξτρεμιστικών ισλαμικών στοιχείων (πχ «Ισλαμικό Κράτος») από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οδήγησε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, εντείνοντας σε τραγικό επίπεδο το δράμα των προσφύγων. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές εργαλειοποιούνται έτσι ώστε να ενισχύεται η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση των προσφύγων από τις χώρες υποδοχής χαρακτηρίζεται από μια βάναυση καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το παράδειγμα της Πουρνάρα.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει την ανθρωπότητα από τον περασμένο Δεκέμβρη και που στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προσβάλει μέχρι σήμερα πέραν των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεί πρωτοφανή κατάσταση για όλους. Μια υγειονομική κρίση που έχει επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητα της ανθρωπότητας και που έχει προκαλέσει παράλληλα σοβαρές επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η αδυναμία του συστήματος για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλα της τα επίπεδα, για το σύνολο της ανθρωπότητας, επιβεβαίωσε τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την ανάγκη ξεπεράσματος του.

 

Από την εξάπλωση της πανδημίας επιβεβαιώθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας. Ακόμα και οι υμνητές του νεοφιλελευθερισμού μίλησαν με θαυμασμό για τη Δημόσια Υγεία. Ηγέτες κυβερνήσεων, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, διατυμπάνισαν ότι η Δημόσια Υγεία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αλλά και προώθησαν αξίες ξένες προς αυτούς, όπως της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

 

Οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των Κυβερνήσεων την περίοδο της πανδημίας δεν είναι αποκομμένες από την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Η διαχείριση της πανδημίας από τα καπιταλιστικά κράτη έχει ήδη ανατρέψει βίαια την καθημερινότητα και τους όρους ζωής και εργασίας των λαών, ενώ προγραμματίζονται επιπλέον μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, που θα έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίου και επιφόρτωση των βαρών ακόμη μιας κρίσης του συστήματος, στους ήδη δοκιμαζόμενους λαούς του κόσμου στο άμεσο μέλλον.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ενότητα του διεθνούς κινήματος σε ταξική και αντιιμπεριαλιστική βάση είναι όσο ποτέ αναγκαία. Η ΕΔΟΝ οφείλει να αναπτύξει περαιτέρω τη δράση της στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μέσα από τις δομές της ΠΟΔΝ και προασπιζόμενη το χαρακτήρα της.

 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορία στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη συνιστούν αρνητική εξέλιξη για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τον ΟΗΕ. Η Τουρκία στην ουσία καθόρισε το αποτέλεσμα με τις παρεμβάσεις της για να εκλεγεί ο εκλεκτός της, Ερσίν Τατάρ. Παρόλα αυτά μεγάλη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας γύρισε την πλάτη στην Τουρκία και στις πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται τη διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία.

 

Ο αγώνας δεν σταματά, το Κυπριακό δεν τελείωσε. Ειδικά τώρα λοιπόν, επιφορτιζόμαστε ακόμη περισσότερο με το χρέος όπως καλλιεργήσουμε, διατηρήσουμε και εδραιώσουμε μέσα στη νεολαία την ανάγκη για υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τον εποικισμό και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού.

 

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο απόγειο τους, που η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες εποικισμού της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων προχωρώντας στο παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να υποστηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού πρώτα τερματιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας. Πρέπει να εναρμονιστεί με τη γραμμή την οποία θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και στη βάση του Πλαισίου Συμπερασμάτων του.

 

Τον τελικό λόγο στην ιστορία έχουν πάντα οι λαοί. Καλούμε τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις νεολαίας σε αγώνα, μέσω κοινών δράσεων, για να απομονώσουμε τον εθνικισμό και στις δύο κοινότητες, να αναπτερώσουμε την ελπίδα και να παλέψουμε για την ομοσπονδιακή Κύπρο. Να τονώνουμε την πίστη ότι η λύση είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και εφικτή.

 

Ως ΕΔΟΝ, θα παραμείνουμε σταθεροί πολέμιοι του εθνικισμού – σοβινισμού, του σκοταδισμού και του φασισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων

 

Στο εσωτερικό μέτωπο η εικόνα που παρουσιάζεται είναι εξίσου αρνητική και επικίνδυνη. Η ισχνή ανάπτυξη που παρατηρήθηκε προ κρίσης του κορωνοϊού, η οποία παρουσιάστηκε ως το «success story» των κυβερνώντων βασίζεται κυρίως σε δοσοληψίες και πρόσκαιρους παράγοντες όπως η πώληση διαβατηρίων σε υπηκόους άλλων χωρών. Ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί οργισμένη τις αποκαλύψεις των ρεπορτάζ που φανερώνουν πόσο βαθιά και ψηλά στην ιεραρχία των δημόσιων αξιωμάτων έχει φτάσει η διαπλοκή. Αυτά προστίθενται στα όσα διεθνώς καταγγέλλονται εδώ και χρόνια σε βάρος της Κύπρου και της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Η θέση της ΕΔΟΝ σχετικά με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο, ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση άρον άρον αποφάσισε να διακόψει το Πρόγραμμα κάτω από την καθολική κατακραυγή της κοινωνίας. Απαιτούμε άμεση, αποτελεσματική και πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων και όλων των κυκλωμάτων που στήθηκαν γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα, περιλαμβανομένων και όσων καταγγέλλονται στο σχετικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να εμποδίζει την έρευνα την οποία διενεργεί ο Γενικός Ελεγκτής.

 

Ως ΕΔΟΝ επιμένουμε ότι, οι συνέπειες της συστημικής κρίσης, της νέας κρίσης σήμερα από την πανδημία και τα προβλήματα από το τραπεζικό σύστημα, δεν μπορούν να φορτωθούν στην πλάτη των φτωχών, των ανέργων, των χαμηλά αμειβόμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μεσαίων και μικρομεσαίων στρωμάτων, της νέας γενιάς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την ΕΔΟΝ, η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα των νέων. Το θέμα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών κεκτημένων είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ. Βασικό πρόβλημα αποτελεί επίσης το στεγαστικό, τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τα νεαρά ζευγάρια κα τους νέους γενικότερα.
 

Στα ζητήματα παιδείας, χρειάζεται εντατικοποίηση του αγώνα ενάντια στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με την πανδημία και μεγεθύνονται με την προχειρότητα και την ανικανότητα οργάνωσης, που παρουσιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Χρειάζεται εντατικοποίηση του αγώνα για μείωση των ενοικίων και ενίσχυση της κρατικής στεγαστικής πολιτικής για τους φοιτητές, για επανάκτηση της φοιτητικής χορηγίας και του πακέτου φοιτητικής μέριμνας στα επίπεδα του 2012 και για επίλυση των πολλών ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε κάθε χώρο σπουδών ξεχωριστά.

 

Η ΕΔΟΝ θα εργαστεί για την κοινή δράση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται σε αυτά τα μέτρα. Θα εργαστούμε να πείσουμε, όχι με φραστικές διακηρύξεις, αλλά με έμπρακτες ενέργειες και δράσεις στηρίζοντας το κάθε παιδί, μαθητή, φοιτητή, άνεργο και νέο εργαζόμενο. Επιβάλλεται να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα της νεολαίας προτάσσοντας την οργανωμένη πάλη, δημιουργώντας αναχώματα και αντιστάσεις στα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Η ΕΔΟΝ θα παραμείνει η πρωτοπόρα διεκδικητική δύναμη στο χώρο της νεολαίας δίνοντας με σαφήνεια το δικό μας διακριτό ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα στο νεολαιίστικο κίνημα και την κοινωνία ευρύτερα. Η προσπάθεια μας πρέπει να έχει όπως πάντοτε στο επίκεντρο της τη δική μας ταξική προσέγγιση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων του απλού ανθρώπου και της νεολαίας, μαθητικής, φοιτητικής, εργαζόμενης και στρατεύσιμης.

 

Συσπειρωμένοι και συστρατευμένοι γύρω από την Οργάνωση και το Κόμμα μας και αφοσιωμένοι στα πολιτικά και οργανωτικά μας καθήκοντα μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη χρονιά με επιτυχία. Έχουμε μπροστά μας δύσκολο δρόμο τον οποίο για να τον διανύσουμε χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά, με αποφασιστικότητα και ανιδιοτέλεια, ώστε να δικαιώσουμε τον κάθε προοδευτικό – δημοκρατικό νέο, αλλά και όλους όσοι προσβλέπουν σε εμάς.

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.