Ψήφισμα για την άμεση ανάγκη διενέργειας έρευνας από την Πολιτεία και τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο

Προς: Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

            Γενικό Εισαγγελέα Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ), μαζί με την μαζική παρουσία ευρύτερα νεολαίας και λαού, πορεύτηκαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 2020, από την Ελληνική Πρεσβεία μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο και διατρανώνουν την απαίτηση τους για την άμεση ανάγκη διενέργειας έρευνας από την Πολιτεία και τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο, τη σχέση της με κόμματα-οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο.

 

  1. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που χαρακτηρίζει, και νομικά πλέον, τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, δημιουργεί νέα νομικά και πολιτικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  2. H καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και των στελεχών της, αποτελεί ιστορική μέρα για τη δημοκρατία, αφού η θέση του ναζισμού και των ναζί είναι στη φυλακή και όχι στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
  3. Η πορεία της Χρυσής Αυγής απέδειξε ότι ο φασισμός επιτίθεται ανάλογα με τη χρονική συγκυρία σε κάθε δημοκρατική φωνή που του αντιτίθεται, αφού πρώτα εξαπολύσει βία σε καθετί διαφορετικό, ενώ ταυτόχρονα γεμίζει με το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας την κοινωνία.
  4. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι το τέλος του φασισμού στην ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον δε, στην Κύπρο. Στη χώρα μας προκύπτει άμεση και απόλυτη ανάγκη να ανοίξει η υπόθεση, και νομικά, για το φασισμό στον δικό μας τόπο.
  5. Ο φασισμός δεν μπορεί να είναι μια ακόμα φωνή στη δημοκρατία, αφού είναι αυτή ακριβώς η φωνή που θέλει να καταργήσει τη δημοκρατία. Εγκληματική δεν είναι μόνο η δράση και η οργάνωση των φασιστικών οργανώσεων. Εγκληματική είναι πρώτα και κύρια η ιδεολογία τους.
  6. Η ύπαρξη και δράση νεοναζιστικών, φασιστικών, ακροδεξιών οργανώσεων και κινήσεων στην Κύπρο χρονολογείται για πάνω από μια δεκαετία, ενώ μάλιστα η πολιτική τους δράση έχει κατά καιρούς απασχολήσει σε ποινικό επίπεδο τις αρχές της Δημοκρατίας για επιθέσεις σε εκδηλώσεις άλλων οργανώσεων, εκλογές φοιτητικών ενώσεων εντός και εκτός Κύπρου, γήπεδα κ.α.
  7. Η πολιτική, ιδεολογική, αλλά και οργανική σύνδεση κομμάτων όπως το ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή, έχει ξεκαθαριστεί δημόσια εδώ και χρόνια, από κορυφαία ηγετικά στελέχη, και των δύο, ενώ τα ντοκουμέντα που υπάρχουν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την τηλεόραση, είναι δεκάδες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των ιδίων πως, το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή στην Κύπρο και όχι αδερφό κόμμα. Ταυτόχρονα, η ίδια η πρόθεση του κόμματος (σύμφωνα με τον πρόεδρο τους) να εγγραφούν ως Χρυσή Αυγή Κύπρου, ξεκαθαρίζουν αυτή τη σύνδεση.
  8. Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης είχε προειδοποιήσει δημόσια το ΕΛΑΜ για το άρθρο 55(1),(2) του Ποινικού Κώδικα κεφ. 154 για παράνομη εκπαίδευση και εκμάθηση για χρήση όπλων και στην τακτική στρατιωτικών γυμνασίων, κινήσεων ή ελιγμών, επισημάνσεις που προέκυψαν από τον φάκελο που ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παρέδωσε στον ίδιο σχετικά με τη δράση του ΕΛΑΜ.
  9. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 10/11/2017 έχει εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται πως: «Καταδικάζει με έντονο τρόπο την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, είτε αυτά διακηρύσσουν ανοιχτά την ταυτότητα τους, είτε τη συγκαλύπτουν, ως προσβολή για την ιστορία της ηπείρου και τα εκατομμύρια των θυμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τονίζει ότι η γνώση για την ιστορία, τον χαρακτήρα και τις πρακτικές του φασισμού – ναζισμού πρέπει να αποτελεί διαρκές καθήκον για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με τελικό στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών συνειδήσεων και την εξάλειψη κάθε μορφής ολοκληρωτικών ιδεολογημάτων, της συντήρησης και της εκκόλαψης της ιδεολογίας του μίσους, της αναπαραγωγής εγκλημάτων εθνοκάθαρσης».
  10. Επίσης αναφέρεται πως:  «Καλεί τις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να προβούν κατά το δέοντα χρόνο σε όλες τις ενέργειες, για να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της Χρυσής Αυγής και στην Κύπρο».
  11. Ζητούμε την άμεση διενέργεια έρευνας από την Πολιτεία και τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο, τη σχέση της με κόμματα-οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο.

 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

-

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

 

 

11 Οκτωβρίου 2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.