Η ΕΔΟΝ σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που θεωρεί παράνομη την αγορά υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας

Δικαίωση για τους εκπαιδευτικούς αποτελεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που θεωρεί παράνομη την εργοδότηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικών με την απαράδεχτη μορφή της αγοράς υπηρεσιών. Στην ίδια δικαστική απόφαση, απορρίπτεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν στο Δικαστήριο από τη Συντεχνία τους.

 

Με την απόφαση του αυτή, το Διοικητικό Δικαστήριο «αδειάζει» την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που το 2013 μετέτρεψε παράνομα, χιλιάδες εκπαιδευτικούς (κυρίως νέους και νέες) σε «αυτοεργοδοτούμενους», στερώντας τους στοιχειώδη δικαιώματα, όπως κοινωνικές ασφαλίσεις, άδειες και πολλά άλλα. Παράλληλα, η απόφαση ενισχύει τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος και τις δυνατότητες του να διεξάγει οργανωμένο συλλογικό αγώνα. Αποτελεί νίκη, τόσο για τους εργαζόμενους γενικά, όσο και για την ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ που άσκησε την προσφυγή. 

 

Η ΕΔΟΝ χαρακτήρισε εξαρχής τις συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης απαράδεκτες, καθώς μετατρέπουν ακόμη περισσότερο το κράτος σε στυγνό εργοδότη. Είναι αδιανόητο, ενώ γίνεται λόγος για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για προστασία των εργαζομένων, οι κυβερνώντες να οδηγούν τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, το κράτος το ίδιο, σε παράνομες αποφάσεις που αφήνουν εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της έντασης της εκμετάλλευσης στον ιδιωτικό τομέα.

 

Πέραν από την αντεργατική της φύση, η συγκεκριμένη πολιτική είναι διπλά απαράδεκτη γιατί λαμβάνει χώρα σε ένα θεμελιώδη τομέα της κοινωνίας μας, όπως είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η ΕΔΟΝ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της με τους εργαζόμενους σε αυτή τους τη μάχη και δηλώνει έτοιμη να συνδράμει στον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη!

 

Τμήμα Νέων Εργαζομένων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

09/10/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.