Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού

Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού καθιερώθηκε από την UNESCO το 1965 με κύριο στόχο την πρόσβαση όλων των παιδιών του κόσμου σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Δυστυχώς, παρόλες τις διακηρύξεις των ισχυρών της γης, οι στατιστικές της UNICEF δείχνουν ότι 115 εκατομμύρια νέοι μέχρι 24 ετών ανά το παγκόσμιο είναι αναλφάβητοι, με τα υψηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού να βρίσκονται σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια νέοι δεν λαμβάνουν μόρφωση λόγω απουσίας υποδομών στις χώρες τους, οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα, εξυγίανση των τραπεζών και για ενίσχυση της καταστολής στις χώρες τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε πως και οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης έχουν σοβαρές ελλείψεις στα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Στην Κύπρο, χιλιάδες μαθητές έμειναν αρχικά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί δεν είχαν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό ούτε οι ίδιοι ούτε και οι καθηγητές για να παρακολουθήσουν μαθήματα τηλεκπαίδευσης. Τις τελευταίες μέρες επίσης, γινόμαστε μάρτυρες της έλλειψης προγραμματισμού και της προχειρότητας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στο θέμα προετοιμασίας των σχολείων, που οδήγησε  στην αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, η εμμονή στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, η βαθμοθηρία και η προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οδηγούν όλο και περισσότερους μαθητές εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και δημιουργούν μαθητές πολλών ταχυτήτων.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, ως ΕΔΟΝ, επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η μόρφωση δεν είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

 
Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

7/9/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.