Μπροστά σε νέα αδιέξοδα φέρνει τη νέα γενιά η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ με τη στάση της στο στεγαστικό. Σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο Υπουργός Εσωτερικών, φρόντισε να μας υπενθυμίσει πως το πρόγραμμα διάθεσης κρατικών οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, καθώς και το πρόγραμμα ανέγερσης πολυκατοικιών σε Κυβερνητικούς Οικισμούς τερματίστηκε από την κυβέρνηση το 2013. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και παραχώρησε οικόπεδα σε περίπου 1000 οικογένειες που διέμεναν σε τουρκοκυπριακή γη, καταργήθηκε δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την τωρινή κυβέρνηση, αδικώντας πέραν των 4000 οικογενειών προσφύγων που διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια και δεν έλαβαν κρατικά οικόπεδα.

 

Τον περασμένο Ιούνιο, ήρθε επίσης να προστεθεί και η προσφυγική πολιτική της «αναβλητικής αίρεσης». Σαν να μην έφταναν στους νέους, η δίνη των προβλημάτων που δημιούργησαν, η νέα πραγματικότητα της πανδημίας, η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η συνεχής άνοδος των τιμών των ενοικίων, η κυβέρνηση αποφάσισε όπως παγώσει την παραχώρηση του στεγαστικού επιδόματος που δινόταν σε παιδιά προσφύγων είτε για ανέγερση, είτε για αγορά κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ μεγάλος αριθμός νέων ζευγαριών προχώρησε σε εξασφάλιση δανείων αναμένοντας πως θα λάβει σύντομα το χρηματικό ποσό για να εγκατασταθεί στη νέα του κατοικία, αντί για χρήματα, έλαβε μια επιστολή που τον ενημέρωνε πως θα πάρει τα χρήματα μόλις τα βρει το κράτος!

 

Στην πλήρη απουσία ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, έρχεται να προστεθεί και η κυβερνητική πολιτική της προσέλκυσης «επενδυτών», με τη συνεχή ανέγερση πύργων, γεγονός που ανεβάζει το κόστος ενοικίασης στέγης. Ως ΕΔΟΝ, καλούμε τη νεολαία του τόπου να μην δεχτεί την περαιτέρω επιδείνωση του στεγαστικού προβλήματος. Το ζήτημα της στέγασης τοποθετείται πολύ ψηλά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νεολαία και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη νέα γενιά να ανταπεξέλθει.

 

Τμήμα Νέων Εργαζομένων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

02/09/2020