Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της έλλειψης προγραμματισμού και της προχειρότητας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Δυστυχώς ενώ έπρεπε να είναι εδώ και μήνες έτοιμοι τόσο για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για την ομαλή λειτουργία των σχολείων στις νέες συνθήκες, ακόμα ψάχνουν πως θα γίνει η διαρρύθμιση των θρανίων στις τάξεις!

Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι οι κυβερνώντες έπρεπε εδώ και καιρό να διορίσουν συμβουλευτική επιτροπή ειδικών, την οποία δεσμεύτηκαν να διορίσουν και δεν διόρισαν ποτέ, και να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και τη λειτουργία των σχολείων. Αντί αυτού το ΥΠΠΑΝ αρκέστηκε στο να ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλάζοντας κατόπιν αντιδράσεων την απόφαση για τους μαθητές δημοτικού. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η πολιτεία θα παρέχει τις μάσκες και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πως θα κάθονται οι μαθητές στις τάξεις. Κάνουν αναφορά για συνεχή χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου και το ασφυκτικό κλίμα σε πολλές αίθουσες των σχολείων της Κύπρου, την στιγμή μάλιστα που Υπουργός της κυβέρνησης δεν αντέχει να φορεί μάσκα για 10 λεπτά.

Ενώ η κυβέρνηση γνώριζε για την πιθανότητα δεύτερου κύματος της πανδημία το φθινόπωρο δεν προνόησε ούτε για να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, ούτε για να προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί, ούτε για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στους 15 για να διασφαλιστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Θεωρούμε απαράδεκτο μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία να συζητούμε αν θα ενώνουμε δύο θρανία για να κάθονται τρεις μαθητές, να γίνονται καθυστερημένα προσπάθειες για να καταμετρηθούν τα σχολεία και να τρέχουμε να παραγγείλουμε θρανία για την σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Η έλλειψη προγραμματισμού και η προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ ενισχύουν την αγωνία εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και των οργανώσεων τους. Αγωνία που επιτείνεται με την απουσία πρωτοκόλλου για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία αλλά και την απουσία πλάνου και συγκεκριμένου προγράμματος για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο που αφορούν φέτος δύο τάξεις του Λυκείου. Σε μια τέτοια συγκυρία με το μπάχαλο που δημιουργείται λόγω της πανδημίας και της αδυναμίας του ΥΠΠΑΝ να διαχειριστεί την κατάσταση η επιμονή στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο μόνο κακό θα δημιουργήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στο άγχος εκπαιδευτικών και μαθητών. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο και να τις καταργήσει ή τουλάχιστον να τις αναστείλει για την επερχόμενη σχολική χρονιά.

Ως ΕΔΟΝ καλούμε τους κυβερνώντες να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα, να διορίσουν άμεσα συμβουλευτική επιτροπή ειδικών για τα θέματα παιδείας και να εισακούσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στα αιτήματα τους. Κύριος στόχος πρέπει να είναι η ασφάλεια και η υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών αλλά και η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ανθρώπινες συνθήκες που θα βοηθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

28/08/2020