Η ΕΔΟΝ για την έναρξη του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Εν όψει της έναρξης του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ως ΕΔΟΝ, ευελπιστούμε πως αυτό θα διεξαχθεί μακριά από φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής, κόκκινων φακέλων και στημένων αγώνων, όπως αυτών που ταλανίζουν το κυπριακό πρωτάθλημα τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ένα πρωτάθλημα μακριά από τέτοια φαινόμενα δεν αποτελεί εθιμοτυπική ευχή, αλλά ουσιαστική ανάγκη, για να καταπολεμηθεί η προκατάληψη που έχει δημιουργηθεί στο φίλαθλο κοινό, για να περιοριστούν και να αποφευχθούν φαινόμενα βίας και επεισοδίων, για να αποκτήσει ο αθλητισμός το πραγματικό του περιεχόμενο, αυτό του ευ αγωνίζεσθαι.

Η έναρξη του πρωταθλήματος ξεκινά για ακόμα μια χρονιά με σοβαρά προβλήματα, η ύπαρξη των οποίων βαραίνει την διοργανώτρια αρχή - (ΚΟΠ), τους αθλητικούς θεσμούς του τόπου - (ΚΟΑ) και την πολιτεία. Στην τελευταία στροφή πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, γήπεδα βρίσκονται και πάλι χωρίς αδειοδότηση, παιχνίδια αναβάλλονται και ομάδες βρίσκονται σε αμφιβολία όσο αφορά τον προγραμματισμό τους.

Δεν φτάνει λοιπόν που η πανδημία του COVID-19 θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας τη διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών, των προπονητών, των παραγόντων των ομάδων αλλά και του φίλαθλου κοινού που θα παρευρεθεί στους αγώνες βάσει των πρωτοκόλλων, γινόμαστε μάρτυρες του μπάχαλου και της απουσίας πλάνου από πλευράς της πολιτείας και της αρμόδιας αρχής (ΚΟΠ), με στάδια χωρίς αδειοδοτήσεις, αναβολές παιχνιδιών κλπ.

Αναπάντητο και άλυτο παραμένει και το πρόβλημα που προκύπτει με την εφαρμογή του Τρομονόμου της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, που έχει οδηγήσει στο μαρασμό των κυπριακών γηπέδων, ενώ οι διαφωνίες κομμάτων, οργανώσεων, οργανωμένων συνόλων, οπαδών (οργανωμένων και μη) αλλά και ομάδων να μένουν, προκλητικά αναπάντητες.

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την τροποποίηση της νομοθεσίας για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και συγκεκριμένα των προνοιών που την καθιστούν τρομονόμο. Τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στους στημένους αγώνες, στη βία και στο χουλιγκανισμό και καλούμε την πολιτεία να επενδύσει στη διαφάνεια, στην πρόληψη και στη διαπαιδαγώγηση και όχι στην καταστολή και στο φακέλωμα των φιλάθλων. Ταυτόχρονα απαιτούμε όπως όλα τα άλυτα μέχρι στιγμής ζητήματα, όπως το ζήτημα της τελικής αδειοδότησης σταδίων λυθούν άμεσα, για να μπορέσει να ξεκινήσει το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με όσο το δυνατό λιγότερες δυσκολίες.

Αθλητικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
21/8/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.