Η ΕΔΟΝ για τη μαύρη επέτειο της Β’ φάσης της τουρκικής εισβολής

46 χρόνια συμπληρώνονται από την ΄Β φάση της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου 1974 στην μαρτυρική μας πατρίδα. 46 χρόνια από τότε που το χρυσοπράσινο φύλλο της μεσογείου, έμελλε να μαραθεί.

Ως ΕΔΟΝ δεν θα πάψουμε ποτέ να καταδικάζουμε την ΝΑΤΟϊκή συνωμοσία για διαμελισμό της Κύπρου και την μετατροπή της σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του ΝΑΤΟ και που μπήκε σε εφαρμογή με το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου 1974.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων στην Γενεύη καταρρέουν, και η Τουρκία ξεκινά την ΄Β Φάση της τουρκικής εισβολής. Τα τουρκικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την κατάληψη της οροσειράς του Πενταδακτύλου, της Μόρφου, της Καρπασίας και της Αμμοχώστου, σύνολο 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένουν μέχρι σήμερα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό.

Την ίδια στιγμή που ο Αττίλας προελαύνει, οι πραξικοπηματίες προχωρούν σε μαζικές σφαγές άμαχων Τουρκοκυπριών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στην Αλόα, τη Μαράθα και το Σανταλάρι.  Σφαγές οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αργότερα, ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον ΟΗΕ.

Η κοσμοπολίτικη Αμμόχωστος, με τις χρυσές αμμουδιές, στολίδι της Μεσογείου εκείνη την εποχή  πέφτει αμαχητί στον Αττίλα. Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα παραμένει η πόλη «φάντασμα», καθώς βρίσκεται σε περίκλειστη ζώνη από τον τουρκικό στρατό, ενώ περιμένει την πολυπόθητη «άνοιξη», με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, όπως εξάλλου, προνοεί και το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις, με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για σταδιακή διάνοιξη και εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου μέχρι το τέλος του έτους.

Το Κυπριακό παραμένει επικίνδυνα στάσιμο για τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ παράλληλα εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα, τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ως ΕΔΟΝ, με τα δεδομένα που προκύπτουν σήμερα, αλλά και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, θεωρούμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πολιτική που να προτάσσει τον πρώτιστο στόχο του λαού μας, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, τον τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης.

Η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι η διέξοδος για πραγματική ασφάλεια και ειρήνη για την Κύπρο. Είναι, ταυτόχρονα, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην επίλυση άλλων προβλημάτων της περιοχής, στη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες και την προσοχή μας, ιδιαίτερα ενόψει της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα. Αυτή, άλλωστε, είναι η προτροπή των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του τελευταίου, ο οποίος αναμένει από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων να αρχίσουν να εργάζονται και στο εσωτερικό των κοινοτήτων τους για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.

Ως νέοι αυτού του νησιού καλούμαστε να συστρατευτούμε ενάντια στα σχέδια που θέλουν το νησί μας διχοτομημένο. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία του νησιού, στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους, στους αγνοουμένους και είμαστε εδώ για  να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση, για μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Μια πατρίδα, ένα λαό. Μια Κύπρο, πατρίδα όλων των παιδιών της!


Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
13/8/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.