Η ΕΔΟΝ για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε τη 46η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία ήταν απόρροια του προδοτικού πραξικοπήματος της ελληνικής Χούντας και της Γριβικής ΕΟΚΑ Β΄ και ολοκλήρωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ για διχοτόμηση της Κύπρου. Συνάμα, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για ελευθερία, καθώς και τους αγωνιστές της ζωής που δεν έπαψαν στιγμή να πονούν για τις ανοιχτές πληγές του τόπου αυτού, τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας.

 

Μετά από 46 χρόνια, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, ο λαός ξέρει ότι ο φασισμός άνοιξε το δρόμο της καταστροφής, της οποίας τις συνέπειες βιώνουμε ακόμα. Για όσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν οδοφράγματα και συρματοπλέγματα, αυτοί που αγωνίστηκαν για ελευθερία θα μένουν αδικαίωτοι. Για όσο ο λαός μας θα ζει χωριστά, τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε στη διχοτόμηση, που ήταν και ο αρχικός στόχος των ιμπεριαλιστών. Ο μόνος τρόπος να δικαιωθούν όσοι αγωνίστηκαν είναι να εκπληρωθεί το όραμα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα.

 

Δυστυχώς, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη τα τελευταία χρόνια δεν ήταν οι κατάλληλοι και έφεραν την Κύπρο σε χειρότερη θέση. Προφανώς η κατοχική Τουρκία εξακολουθεί να είναι αδιάλλακτη εντείνοντας παράλληλα την προκλητικότητα της. Εντούτοις, με τους χειρισμούς στους οποίους προέβη η ελληνοκυπριακή πλευρά, όχι μόνο δεν εκτέθηκε η Τουρκία στη διεθνή κοινότητα, αλλά αντιθέτως αποενοχοποιήθηκε. Θα πρέπει λοιπόν, ακόμα και την υστάτη να αξιοποιηθεί ο προδιαγραφόμενος διάλογος ΕΕ – Τουρκίας προς όφελος μας, προκειμένου να αναχαιτίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να προωθήσουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού.

 

Είναι αδήριτη ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει προθυμία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν. Η υφιστάμενη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις φέρει τη διχοτόμηση προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει να υπάρξει απαρέγκλιτη εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό διατυπώνεται στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Για μια λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να απαλλάσσει την Κύπρο από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και να την αποστρατιωτικοποιεί.

 

Ως ΕΔΟΝ, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου καλούμε τους νέους και τις νέες του τόπου μας, να συμπορευθούν μαζί μας ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Τιμώντας αυτούς που έφυγαν προδομένοι, όχι μόνο ενθυμούμενοι αυτούς, αλλά αγωνιζόμενοι και για τη δικαίωση τους. Με συνέπεια και σταθερότητα στις θέσεις μας και τις αρχές μας ενάντια στον εθνικισμό – σοβινισμό, για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, μάνα όλων των παιδιών της, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

19/7/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.