Η ΕΔΟΝ για την ημέρα Αγνοουμένων


Το 2010 η Βουλή των Αντιπροσώπων όρισε την 29η Οκτωβρίου ως «Ημέρα Αγνοούμενων». Η ύπαρξη αγνοούμενων 45 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, αποτελεί μια από τις πιο τραγικές σελίδες του δράματος τους κυπριακού λαού.

Με την ευκαιρία της ημέρας Αγνοουμένων, εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των αγνοουμένων που εδώ και 45 χρόνια ζουν με την αβεβαιότητα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Δυστυχώς, παρά την πολύ σημαντική δουλειά που συντελείται, εκατοντάδων αγνοούμενων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί η τύχη τους. Είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων κατέχει η Τουρκία, η οποία οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να δώσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των αγνοουμένων και να επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές που η ίδια θεωρεί ως «στρατιωτικές ζώνες».  

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον εθνικισμό – σοβινισμό, που αποτέλεσαν την αιτία και την αφορμή αντίστοιχα για την κατοχή της μισής μας πατρίδας και για τους εκατοντάδες αγνοούμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η πραγματική δικαίωση για τους αγνοούμενους και τις οικογένειες τους, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση αυτή θα καθιστά την πατρίδα μας λεύτερη και το λαό μας επανενωμένο, μακριά από λεγόμενες μητέρες πατρίδες και πραγματικό αφέντη του νησιού μας. Σε αυτή τη βάση, καλούμε τους δύο ηγέτες να αφήσουν τις εκατέρωθεν παλινδρομήσεις και να επαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα.


Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

26/10/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.