Η ΕΔΟΝ για το περιστατικό με φρουρό ασφαλείας σε σχολείο

Η ΕΔΟΝ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το περιστατικό αποπλάνησης ανηλίκων από φρουρό ασφαλείας σε δημόσιο σχολείο. Το περιστατικό εγείρει ερωτηματικά για τις διαδικασίες με τις οποίες προσλαμβάνονται οι φύλακες στα σχολεία αλλά και τους όρους με τους οποίους εργοδοτούνται.

Ως ΕΔΟΝ εκφράσαμε από την αρχή τις επιφυλάξεις μας για τον θεσμό των φρουρών ασφαλείας στα σχολεία καθώς θεωρούμε ότι τα προβλήματα παραβατικότητας αλλά και της ασφάλειας των μαθητών στα σχολεία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση της καταστολής. Το περιστατικό με τον φρουρό ασφαλείας αποδεικνύει περίτρανα ότι τα κοινωνικά προβλήματα της παραβατικότητας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, της μη ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου κ.α. θα συνεχίσουν να υπάρχουν και με την ύπαρξη φρουρών ασφαλείας στα σχολεία.

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας στρουθοκαμηλίζει όταν προσπαθεί να μας πείσει ότι η εισαγωγή καμερών ασφαλείας στα σχολεία θα λύσει τα προβλήματα, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι τα όποια προβλήματα στα σχολεία έχουν τη ρίζα τους στην κοινωνία. Ως ΕΔΟΝ τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οφείλει η πολιτεία να επενδύσει στην πρόληψη, στην ενίσχυση του θεσμού των κοινωνικών λειτουργών και των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στα σχολεία και της ουσιαστικής ενημέρωσης των μαθητών για τα ζητήματα νεανικής παραβατικότητας, χρήσης ουσιών, σεξουαλικής αγωγής και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
05/10/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.