Η ΕΔΟΝ για την 59η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Η Κυπριακή ανεξαρτησία επισημοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1960 όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 1959. Το 1963 αποφασίστηκε όπως η Κυπριακή Ανεξαρτησία γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου. Η ανεξαρτησία της Κύπρου παρόλο που γιορτάστηκε με ενθουσιασμό από τον κυπριακό λαό ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» των Βρετανών και της αδιέξοδης τακτικής που ακολούθησε ως προς τον αντιαποικιακό αγώνα η ελληνοκυπριακή δεξιά.

Οι Συμφωνίες της Ζυρίχης – Λονδίνου έδωσαν στον κυπριακό λαό ένα κολοβό ανεξάρτητο κράτος με εγγυήτριες δυνάμεις τη Μ. Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, με έντονα διαιρετικά στοιχεία και παρουσία βρετανικών κυρίαρχων βάσεων, καθώς επίσης στρατευμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η ΕΔΟΝ και το ΑΚΕΛ, παρόλο που διαφώνησαν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου κάλεσαν το λαό, Ε/κ και Τ/κ, να συνεχίσουν την πάλη για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας και την απαλλαγή των αρνητικών σημείων των συμφωνιών για να αποτραπούν οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για διχοτόμηση του νησιού.

Oι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιώντας το δούρειο ίππο τους, τον εθνικισμό-σοβινισμό δυναμίτισαν το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και πυροδότησαν την ένταση των πρώτων χρόνων ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, οι παραινέσεις του ΑΚΕΛ προς τον Μακάριο για το ρόλο του ιμπεριαλισμού και των εθνικιστών, τον Ιούλιο του 1974 συντελέστηκε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η ελλαδική Χούντα των συνταγματαρχών με τους ντόπιους συνεργάτες της, την ΕΟΚΑ Β’, στις 15 Ιουλίου 1974 κατέλυσαν τη δημοκρατία με το προδοτικό πραξικόπημα και άνοιξαν την κερκόπορτα στην Τουρκία για να εισβάλει. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη βρήκε την ευκαιρία που επιζητούσε και στις 20 Ιουλίου εισέβαλε στην Κύπρο ολοκληρώνοντας το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Το πραξικόπημα και η εισβολή άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, ενώ το 1/3 του κυπριακού λαού προσφυγοποιήθηκε. Τα τετελεσμένα του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κρατούν διαιρεμένο τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ και την Κύπρο διχοτομημένη, την ίδια ώρα που η Τουρκία επιχειρεί την εμβάθυνση της επιρροής της στα κατεχόμενα.

Με την ευκαιρία της 59ης επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ΕΔΟΝ καλούμε για ακόμη μια φορά την κυπριακή νεολαία να εντείνει τον αντικατοχικό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, που θα επέλθει μέσω των διαπραγματεύσεων για μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Για μια Κύπρο κυρίαρχη, ακέραιη και αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και ξένους εγγυητές. Ως ΕΔΟΝ καλούμε τους δύο ηγέτες να αφήσουν την αλληλοεπίρριψη ευθυνών και τις παλινδρομήσεις από το πλαίσιο λύσης και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Τέλος, επαναβεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε ανάχωμα στον εθνικισμό – σοβινισμό και στα φασιστικά ιδεολογήματα που τόσα κακά επισώρευσαν στον τόπο και στο λαό μας.

 
Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
30/9/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.