Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των πυρηνικών

Η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχτεί πόσο καταστροφική μπορεί να καταστεί. Τρανά παραδείγματα η Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, το Τσέρνομπιλ, η Φουκοσίμα.

Οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με επίκεντρο την ανάπτυξη πυρηνικών εξοπλισμών μεγαλώνουν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, ενώ οι πυρηνικές δοκιμές συνεχίζονται και αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε μια άνευ προηγούμενου στρατιωτικοποίηση, στην οποία κεντρική θέση αποκτούν ξανά τα πυρηνικά, ενώ η πολύχρονη συγκάλυψη που παρέχουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκοί στο Ισραήλ για τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει και το πυρηνικό του οπλοστάσιο είναι εξίσου τρομακτική.

Στην κούρσα εξοπλισμών δεν θα μπορούσε να μην μπει και η Τουρκία. Στο Άκκιουγιου βρίσκεται ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας που κατασκευάζεται στις ακτές της Μεσογείου, μόλις 65 χιλιόμετρα  μακριά από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. «Η πυρηνική ισχύς πρέπει, είτε να απαγορεύεται για όλους, είτε να επιτρέπεται», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη Τρίτη και συνέχισε αναφέροντας ότι «Ορισμένοι έχουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά μας λένε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα δικά μου χέρια; Δεν το δέχομαι αυτό». Οι δηλώσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη συζήτηση με θέμα τα πυρηνικά παντού ή πουθενά, με απρόβλεπτη κατάληξη.

Όσο τα όπλα και ιδιαίτερα μαζικής καταστροφής είναι στις υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών, ο λαός σε κάθε χώρα θα πρέπει να αγωνίζεται ακούραστα για να τους περιορίσει. Ένας νέος πυρηνικός όλεθρος θα σημάνει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού. Η ανάγκη για αποπυρηνικοποίηση και παγκόσμιο αφοπλισμό γίνεται όλο και πιο επιτακτική, αφού αποτελεί την μόνη οδό για παγκόσμια Ειρήνη και Ευημερία. Σε αυτό τον αγώνα συμμετέχουμε διαχρονικά ως ΕΔΟΝ.


Γραφείο Περιβάλλοντος & Υγείας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

25/09/2019

20/9/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.