Η ΕΔΟΝ για το θάνατο παιδιών και την απουσία κοινωνικής πρόνοιας


Το τελευταίο τραγικό συμβάν που αφορά το θάνατο ενός ανήλικου παιδιού προκαλεί το συγκλονισμό της κυπριακής κοινωνίας και γεννά έντονους προβληματισμούς για το πώς τα αρμόδια τμήματα του κράτους χειρίζονται τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό την επίβλεψη τους. Ο θάνατος του 14χρονου, ήρθε να προστεθεί στο θλιβερό κατάλογο των διαφόρων περιστατικών με θύματα ανήλικους που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε πως οι ευθύνες των αρμόδιων τμημάτων και δη του Υπουργείου Εργασίας αλλά και της ίδιας της Υπουργού κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, κάτω από την επίβλεψη των οποίων βρίσκονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είναι ασήκωτες. Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους γνώριζαν τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια, καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπήρχε πιθανή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού. Είναι γι’ αυτό που θεωρούμε πως πρέπει οπωσδήποτε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το θάνατο του ανήλικου παιδιού και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει επιτέλους να αναληφθούν και οι πολιτικές ευθύνες, για τις οποίες η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι τις έχει γραμμένες στα παλιά της τα παπούτσια.

Η παντελής απουσία κράτους πρόνοιας και κοινωνικής ευημερίας, αυξάνει τα αδιέξοδα για τις ευάλωτες ομάδες του λαού και ιδιαίτερα όσων ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε πως η ευημερία ενός λαού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και εάν αυτές έχουν ως στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή τον περεταίρω πλουτισμό των λίγων και προνομιούχων.

Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε πως ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση των Τμημάτων Κοινωνικής Ευημερίας είναι επιτακτικά αναγκαίος. Οι παθογένειες των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ούτως ώστε οι υπηρεσίες αυτές να αποτελούν φορείς χάραξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Καλούμε τον κάθε νέο και νέα που δεν ανέχεται την υποτίμηση της νοημοσύνης του από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης και την αντιλαϊκή της πολιτική, να συστρατευτεί μαζί μας για να αγωνιστούμε για το μέλλον που μας αξίζει.


Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

10/09/2019

 

© 2023 EDON. All Rights Reserved.