Η συνέχιση της πάλης για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για την επανένωση του τόπου και του λαού μας

Στα 70 χρόνια ζωής της, η ΑΟΝ – ΕΔΟΝ έχει να επιδείξει πολλούς και πλούσιους αγώνες υπέρ της κυπριακής νεολαίας και του λαού μας ευρύτερα. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, υπήρξε πρωτοπόρα στον αντιαποικιακό αγώνα, στην πάλη για κοινωνικές κατακτήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων, στον αγώνα για συμφιλίωση και κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και πολλά άλλα.

Η κινητοποίηση της νεολαίας στην πάλη για επίλυση προβλημάτων της νέας γενιάς

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ. Εφτά δεκαετίες γεμάτες με αγώνες και διεκδικήσεις για επίλυση των προβλημάτων της νέας γενιάς και βελτίωση της ζωής της κυπριακής κοινωνίας. Ανέκαθεν για την ΕΔΟΝ, την πρωτοπόρα νεολαία του τόπου, η νεολαία και τα προβλήματα της υπήρξαν η προτεραιότητα μας. 

Η ιστορική πορεία της εργαζόμενης νεολαίας

Η ίδρυση της Εργατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας υπήρξε δημιούργημα της ανάγκης της εργατικής τάξης στην Κύπρο που ερχόταν αντιμέτωπη καθημερινά με τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, εκμεταλλευτικής ασυδοσίας αλλά ακόμα και τοκογλυφίας. Με την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, οι νέοι κομμουνιστές στρατεύονται στις γραμμές του για καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς, ενάντια στους εξευτελιστικούς μισθούς και στα σκλαβοπάζαρα παιδικής εργασίας.

Οι αγώνες της ΕΔΟΝ για μια στρατιωτική θητεία με δικαιώματα

Με περηφάνια και τιμή το ΕΔΟΝίτικο οικοδόμημα φέτος συμπληρώνει τα 70 χρόνια ζωής, όταν μια γροθιά προοδευτικών και κομμουνιστών νέων το 1944 αποφασίζει να υψώσει ανάστημα στην αποικιοκρατία και την ντόπια εκμετάλλευση και να οργανωθεί για να διεκδικήσει νόμιμα την ελευθερία και ειρήνη της Κύπρου, το σοσιαλισμό και την κοινωνική πρόοδο. Από τότε μέχρι και σήμερα η ΕΔΟΝ οργανώνει, καθοδηγεί και διαπαιδαγωγεί δεκάδες χιλιάδες νεολαίους.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.