Για άλλη μια χρονιά, η εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος επιστρέφει!Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου θα ανταμώσουμε και πάλι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, για να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τον ιμπεριαλισμό. Να στείλουμε άλλη μια χρονιά το μήνυμα ότι είναι χρέος της νέας γενιάς του τόπου μας να επανενωθεί και να ζήσει ειρηνικά σε μια Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή!
Η σημερινή Διεθνής πραγματικότητα
Η φετινή εκδρομή γίνεται εν μέσω έντονης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η οποία έχει αυξήσει τις τριβές και συγκρούσεις ανάμεσα στα διάφορα καπιταλιστικά κέντρα, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την περιοχή μας.
Ο πόλεμος που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία τα δύο τελευταία χρόνια έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες και επιπτώσεις, που επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Συγχρόνως, οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας, οδήγησαν σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση, προκαλώντας τεράστιους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, εδώ και ένα χρόνο στη γειτονική μας Παλαιστίνη, συντελείται μια γενοκτονία από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, η οποία αποτελεί προσπάθεια ολοκλήρωσης του σχεδίου για καθολικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Συγχρόνως, η επιθετικότητα του Ισραήλ εξαπλώνεται και στο γειτονικό Λίβανο και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, εντείνοντας τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή.
Όχι στις βάσεις του θαΝΑΤΟυ
Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη τηρεί ντροπιαστική σιωπή στα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, με την ανοχή της Κυβέρνησης, οι βρετανικές βάσεις χρησιμοποιούνται για τις δολοφονικές επιχειρήσεις σε βάρος των λαών της περιοχής. Οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται επί εδάφους και αέρος στις περιοχές γύρω από τις βάσεις Ακρωτηρίου, καθώς και η μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας για την προετοιμασία της γενίκευσης του πολέμου, μεγαλώνει το αίσθημα ανησυχίας για την ασφάλεια της Κύπρου.
Η παρουσία των βρετανικών βάσεων στο νησί μας αποτελεί διαρκή υπενθύμιση της παραβίασης της εδαφικής κυριαρχίας μας και της αποικιοκρατικής κληρονομιάς που μας έχει επιβληθεί. Υπενθυμίζουμε τη θέση μας ότι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την απομάκρυνση των βάσεων, για μια Κύπρο ελεύθερη, αποστρατιωτικοποιημένη, μακριά από τα δίκτυα των ιμπεριαλιστών (Περισσότερα στο τ. 269 της «Ν»).
Ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο, ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς διατηρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με το τελευταίο να αποτελεί αυξημένη πηγή απειλής. Ο ζωτικός χώρος που αυθαίρετα διεκδικεί το ΝΑΤΟ, εκτείνεται από την ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Ρωσία, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νότιο Αμερική. Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, συνεχίζει να διατηρεί στο οπλοστάσια του ένα μείγμα πυρηνικών και συμβατικών όπλων, απομακρύνοντας την ελπίδα επίτευξης πυρηνικού αφοπλισμού.
Η αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ έχει γραφτεί στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Μόνο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, οι επεμβάσεις σε Βοσνία, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Ουκρανία και Παλαιστίνη, εκτιμάται ότι έφεραν πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα. Ταυτόχρονα, είναι γνωστός ο ρόλος που διαδραμάτισε στην τραγωδία και το διπλό έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού μας (Περισσότερα στο τ. 267 της «Ν»).
Σε αυτό το περιβάλλον των οξυμένων ανταγωνισμών, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη–ΔΗΣΥ, υιοθετεί πλήρως τη δογματική πολιτική προσέγγιση του «ανήκουμε στη Δύση», χαράσσοντας μια πορεία που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον τόπο και το λαό μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πίσω από τις πλάτες του λαού συζητά την παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στις ΗΠΑ και παράλληλα δηλώνει ότι συζητά με αυτές, ώστε «όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ». Η θέση αυτή του Προέδρου, αποδεικνύει την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την εξωτερική πολιτική της χώρας, αγνοώντας παράλληλα την αιματηρή ιστορία του ΝΑΤΟ και την επικινδυνότητα του για τον τόπο μας.
Καταρχάς, η συζήτηση για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα φιλολογική, δεδομένου του δικαιώματος βέτο που διαθέτει η Τουρκία ως κράτος– μέλος του ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας όμως, η διαφωνία μας με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι αναγνωρίζουμε πως όσα καταστροφικά βιώνει ο τόπος μας φέρουν τη σφραγίδα του. Έγκειται επίσης στο γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα μας απομακρύνει περαιτέρω από τον διακηρυγμένο στόχο μας για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, υποσκάπτοντας την κατά τα άλλα διακηρυγμένη θέση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, από το σημείο που είχαν μείνει, αλλά και πολλά ψηφίσματα και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
Δεδομένης της κινητικότητας που παρατηρείται στο Κυπριακό τους τελευταίους μήνες, η δογματική στροφή του Προέδρου προς τη Δύση, ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για το μέλλον του Κυπριακού. Σε μια περίοδο που αξιώνουμε και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία για να εγκαταλείψει την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών, οι δηλώσεις του Προέδρου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά άκρως επικίνδυνες.
Ταυτόχρονα, η θέση ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί με την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ, είναι εκτός της πραγματικότητας αφού αυτό δεν σκοπεί στην επίλυση των διαφορών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελούν οι αλλεπάλληλες κρίσεις στα ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως, θα σημαίνει εξίσωση του θύτη με το θύμα και ταυτόχρονα, υποταγή μας στην Τουρκία. Θα είμαστε το πρόβατο μέσα σε μια αγέλη λύκων, με την Τουρκία κατέχοντας τη θέση του ισχυρού, να εντείνει τις πιέσεις για τη μονιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.
Εκδρομή με ιστορία και ουσία
Η εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος φέρει μια ιστορία πολλών δεκαετιών. Το 1959, η νεοϊδρυθείσα τότε, ΕΔΟΝ διοργάνωσε για πρώτη φορά την εκδρομή στο Τρόοδος, ξεκινώντας μια μεγαλειώδη για τον τόπο μας παράδοση. Η μεγαλειώδης συμμετοχή της νεολαίας ήταν επιβλητική, προκαλώντας τεράστια συγκίνηση, τόσο στους μεταλλωρύχους του Ξερού που τους υποδέχτηκαν, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που έβγαιναν έξω από τα σπίτια για να ανταποδώσουν τον δημοκρατικό χαιρετισμό στη νεολαία, σε μια γενιά κυπρίων που αγωνιζόταν για ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο.
Από τότε, η εκδρομή στο Τρόοδος αποτελεί θεσμό για τον τόπο μας και σημείο αναφοράς των αγώνων της νεολαίας, στέλνοντας αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα στην κοινωνία.
Μελετώντας την ιστορία της εκδρομής, διαγράφεται μπροστά μας η πορεία των αγώνων του λαού μας. Τα χρόνια πριν το 1974 ξεχώριζαν συνθήματα ενάντια στον ΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό, υπέρ της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και για τον αγώνα εδραίωσης της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το 1974, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα συνθήματα για κάθαρση του κράτους, καταδίκη των πραξικοπηματιών και αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, τουρκικών και βρετανικών, αλλά και τις ανθρώπινες αλυσίδες να «σφίγγουν» τον αγώνα γύρω από τα ραντάρ του Τροόδους. Αρκετά έντονο αυτά τα χρόνια παρέμενε το δικοινοτικό στοιχείο, παρά την κάθετη αντίδραση και την απαγόρευση επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με τους ΕΔΟΝίτες και τις ΕΔΟΝίτισσες να στέλνουν το μήνυμα του κοινού αγώνα και της αδελφοσύνης. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο εργαζόμενος λαός ερχόταν αντιμέτωπος με τις αντιδραστικές πολιτικές της συναγερμικής διακυβέρνησης, τόσο σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο όσο και στο Κυπριακό, η ΕΔΟΝ δήλωνε δυναμικά το παρών της στο πλάι του εργαζόμενου λαού. Συγχρόνως, οι κινητοποιήσεις στις βρετανικές βάσεις λάμβαναν και άλλο περιεχόμενο, δεδομένης της αιματοβαμμένης «νέας τάξης πραγμάτων» (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ), η οποία έφερε την υπογραφή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Κορυφαία στιγμή στην πρόσφατη ιστορία του θεσμού αποτέλεσε το 2004, όταν μετά από 30 χρόνια, δεδομένης της μερικής άρσης των περιορισμών μετακίνησης, η εκδρομή πραγματοποιήθηκε ξανά με τη συμμετοχή προοδευτικών τουρκοκυπριακών οργανώσεων νεολαίας. Έτσι, η νεολαία πλέον ενωμένη με μια φωνή, βροντοφώναξε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την κατοχή, τις ξένες επεμβάσεις και τις βάσεις στην κοινή μας πατρίδα. Από τότε μέχρι και σήμερα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στέλνουμε μαζί το μήνυμα ότι η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί, κάνοντας πραγματικότητα τον ύμνο της ΕΔΟΝ. «Από τον Όλυμπο της Κύπρου ακούγεται βροντερή, ακαταμάχητη, βαριά, η φωνή που διατάζει ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Της ΕΔΟΝ η προσταγή η θεριεμένη!»
Εκδρομή και διασκέδαση πάνε μαζί
Πέρα από τα πολιτικά μηνύματα, δεν μπορεί να λείπει και το ψυχαγωγικό κομμάτι της εκδρομής, για το οποίο δίνουμε ραντεβού στον εκδρομικό χώρο στα Πλατάνια.
Εκεί θα υπάρχει φαγοπότι, χορός και διασκέδαση, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις, κοινές εδώ και γενιές για την κυπριακή νεολαία. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, για να τελειώσει με όμορφες στιγμές ακόμα μια εκδρομή.
Το φετινό πρόγραμμα
Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου δίνουμε ραντεβού στις 10:00 στην Πλατεία Τροόδους, όπου θα φτάσουν λεωφορεία από όλες τις επαρχίες. Στις 11:15 θα ξεκινήσει η πορεία προς τις βρετανικές βάσεις, όπου θα βροντοφωνάξουμε απέναντι στον ιμπεριαλισμό και θα καταθέσουμε το ψήφισμά μας. Για το ψυχαγωγικό κομμάτι θα καταλήξουμε στις 12:30 στον εκδρομικό χώρο στα Πλατάνια, όπου θα πραγματοποιηθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ακολουθήσει το αξέχαστο γλέντι, ο χορός και το φαγοπότι, μέχρι τις 14:00 όταν θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία για την επιστροφή, σημαίνοντας το τέλος και της φετινής εκδρομής.
Όλες και όλοι στην εκδρομή της ΕΔΟΝ
Η Παγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος αποτελεί εδώ και έξι δεκαετίες παράδοση για τη νέα γενιά του τόπου μας. Όλα αυτά τα χρόνια μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά τι σημαίνει η εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, μεταφέροντας παράλληλα τα διαχρονικά μηνύματά της προς την κοινωνία.
Δίνουμε το ραντεβού μας στην πιο ψηλή κορυφή της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, νέοι και νέες στον αγώνα, για να φωνάξουμε όλες και όλοι μαζί: «χρέος στη γενιά μας να επανενωθεί, Κύπρος - Ενωμένη - Ομοσπονδιακή!»
Ανδρέας Μάκη
Μέλος Κεντρικού Μορφωτικού Γραφείου ΕΔΟΝ
Υπεύθυνος Μορφωτικού Γραφείου Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ